Elämää lautasen jälkeen

Kymmenessä vuodessa kaatopaikat hävisivät Suomesta. Niiden tilalle tulivat jätteenpolttolaitokset. Nyt uusitaan kompostointilaitoksia. Niissä tuotetaan ensin biokaasua, sitten kompostimultaa.

Uusimmissa laitoksissa biojäte jalostetaan sekä kompostimullaksi että biokaasuksi. Niissä biojäte murskataan ja lajitellaan karkeuden mukaan. Karkeampi jae johdetaan suoraan kompostointitunneliin.  

Hienompi jae johdetaan mädätysprosessiin, josta siitä otetaan talteen biokaasu. Kaasu puhdistetaan ja siitä tehdään lämpöä, sähköä tai molempia. Joillain paikkakunnilla biokaasu jalostetaan liikenteen polttoaineeksi. Yhdistelmälaitoksissa jäljelle jäävä mädätekin johdetaan kompostointiin. Esimerkkinä niistä on HSY:n biojätteen käsittelylaitos Ämmässuolla. Sen prosessi on inspiroinut tämän jutun kuvitusta. 

Teollisessa kompostoinnissa lämpötila nousee yli 60 asteen. Sen jälkeen jae viedään ulos jälkikypsytykseen. Jälkikompostointi ulkona aumassa kestää laitoksesta ja paikkakunnasta riippuen muutamasta kuukaudesta kahteen vuoteen. 

Näin ruuantähteet lämmittävät koteja ja liikuttavat autoja. Niillä ravitaan peltoja ja rakennetaan puistoja. Kun lajittelet biojätteesi Bioskaan, se päätyy parhaaseen mahdolliseen käyttöön. 

”Biokaasulla lämmitetään ja valaistaan koteja ja liikutetaan autoja”

Lue lisää Bioskan artikkeleita