Biojäte on arvotavaraa

Biojätteen arvo syntyy sen käsittelyssä. Kaksi kolmasosaa keittiöissä syntyvästä biojätteestä päätyy Suomessakin edelleen polttoon. Bioska on olemassa tehdäkseen biojätteen käsittelystä niin helppoa ja miellyttävää, että se saadaan kokonaan talteen.

  • Kaukaa viisas kauppareissu

    Pienten arkisten tekojen voima on niiden toistossa. Rutiineilla säästämme itseämme jatkuvilta valinnoilta. Viisas miettii rutiininsa läpi kerran ja toisto hoitaa loput.

    Kaupassakäynnin rutiineihin kuuluvat tavaroiden valitseminen, ostosten punnitseminen ja pakkaaminen kotiin kuljetettavaksi. Tämä testi kertoo, mitä asioita muuttamalla kauppareissustasi tulee kaukaa viisas.

Näin käytät Bioskaa

Elämää lautasen jälkeen

Kymmenessä vuodessa kaatopaikat hävisivät Suomesta. Niiden tilalle tulivat jätteenpolttolaitokset. Kompostointilaitoksissa taas tuotetaan biokaasua ja kompostimultaa.

Näin ruuantähteet lämmittävät koteja ja liikuttavat autoja. Niillä ravitaan peltoja ja rakennetaan puistoja. Kun lajittelet biojätteesi Bioskaan, se päätyy parhaaseen mahdolliseen käyttöön.

Katso, missä biojätteesi jalostuu

Siirry Suomen Kiertovoima ry:n (KIVOn) ylläpitämään palveluun tarkistamaan lähimmät kierrätyspisteesi.

Viiden tähden ruuantähteet

Biojätteen arvo raaka-aineena on nousussa. Suomeenkin on jo perustettu ruokahävikkiravintoloita. Ruokahävikin myymiseen ennen sen pilaantumista on kehitetty sovelluksia ja ainakin yksi verkkokauppa. Biojätettä myös käsitellään ja jalostetaankin yhä luovemmin ja hienostuneemmin myös kodeissa.

Miten Bioska kehittää innovatiivisia ja vastuullisia tuotteita?

Pyrimme kaikessa tekemisessämme vastuullisuuteen, innovatiivisuuteen ja rohkeuteen. Kestävä kehitys ohjaa kaikkea toimintaamme. Innovaatio ja kehitystyö ovatkin olleet Bioskan tekemisen ytimessä jo sen perustamisesta lähtien eli jo 25 vuoden ajan. Todennäköisesti juuri siksi Bioskasta on tullut ainoa kestävä ja kompostoituva vaihtoehto helposti kostuvien paperipussien rinnalle.

Ruokahävikkiravintolat

Suomen ensimmäinen ruokahävikkiravintola Loop avattiin Helsingissä vuonna 2016. Helmikuussa 2018 avattu ravintola Nolla ei kierrätä vain ruoka-aineita, vaan myös kaikkia muita materiaaleja ja energiaa.

Ruokahävikkireseptit

Reseptejä ruokahävikin vähentämiseen löytyy verkosta runsaasti.

Kaurapuuron voi kätkeä sämpylätaikinaan, keitetyt perunat munakkaaseen, lihan ja kalan risottoihin. Keitetyn riisin voi seuraavana päivänä paistaa ja pastasta voi tehdä salaatin.

Bokashi

Jos kompostointi kiinnostaa, mutta siihen ei esimerkiksi kerrostaloasujana ole mahdollisuutta, multaa voi kotona tehtailla bokashin avulla.

Pysähdy pohtimaan luonnon monimuotoisuutta

Kestävään kehitykseen liittyy olennaisesti ajatus planeettamme rajoista – maapallo ei ole loputon varasto materiaaleja ja raaka-aineita. Luonto on meille elintärkeä. Sen ekosysteemipalvelut tuottavat elämän perusedellytykset: ruoan ja ravinnon, veden ja hapen, tarjoavat suojaa ja elinympäristön sekä edistää hyvinvointia.

Taittele biojätepussi

Hätä kädessä ja Bioskat loppu? Tässä ohje kompostipussin taittelemiseen sanomalehtipaperista.