Reseptejä ruokahävikin vähentämiseen löytyy verkosta runsaasti.
Kaurapuuron voi kätkeä sämpylätaikinaan, keitetyt perunat munakkaaseen, lihan ja kalan risottoihin. Keitetyn riisin voi seuraavana päivänä paistaa ja pastasta voi tehdä salaatin. Jo vähän nahistuneet kasvikset ja hedelmät käyvät erinomaisesti sosekeittoihin tai smoothieiksi. Kuivuuden uhkaamista leivänkannikoista voi askarrella pizzoja, bruschettoja tai köyhiä ritareita.
Edellisen päivän ruuan käyttäminen uusiin ruokiin on koko maailmassa harjoitettu kansalaistaito, jota Suomessa vaalivat esimerkiksi Martat. Heidän sivuillaan on mm. Tallimestarin kiisselin resepti. Siihen saa upotettua kuivan ruisleivän ja pakastimeen unohtuneita marjoja.
Suomalaista ruokaperinnettä rikkomaan voi välillä hakea makua maailmalta. Esimerkiksi hakusanat Jambalaya, Pad Thai tai Gumbo saattavat piristää pyttipannuainesten äärellä.
”Ruuan käyttäminen uusiin ruokiin on kansalaistaito”
Lue lisää Bioskan artikkeleita
Jätteen jalostus on kasvuala
Ruokaa tuotetaan enemmän kuin sitä kulutetaan. Tulevien vuosien aikana ruuantuotannossa syntyvän jätteen määrän ennustetaan valitettavasti vain kasvavan. Tähän vaikuttavat muun muassa ruokavalion muuttuminen kasvispainotteisemmaksi sekä prosessoidun ruuan ja mukaan otettavien annosten määrän lisääntyminen.
Lue lisääViiden tähden ruuantähteet
Biojätteen arvo raaka-aineena on nousussa. Suomeenkin on jo perustettu ruokahävikkiravintoloita. Ruokahävikin myymiseen ennen sen pilaantumista on kehitetty sovelluksia ja ainakin yksi verkkokauppa. Biojätettä myös käsitellään ja jalostetaankin yhä luovemmin ja hienostuneemmin myös kodeissa.
Lue lisää