Bokashi

Jos kompostointi kiinnostaa, mutta siihen ei esimerkiksi kerrostaloasujana ole mahdollisuutta, multaa voi kotona tehtailla bokashin avulla. 

Bokashi on Japanista kotoisin oleva biojätteen käsittelymenetelmä. Se on kompostointia nopeampi tapa tuottaa ravinteikasta multaa. Bokashissa biojäte ei hajoa, kuten kompostoinnissa. Jäte ennemminkin säilötään, fermentoidaan. Esikäsittely tekee biojätteestä helposti hajoavaa kun se palaa ekosysteemiin. 

Metodi on sama kuin esimerkiksi hapankaalin valmistuksessa. Käsittely tehdään ilmatiiviissä astiassa, esimerkiksi kannellisessa ämpärissä. Biojäte pilkotaan, jottei massaan jää ilmataskuja. Sen päälle ripotellaan leseseosta, jonka joukossa on maitohappobakteeria, yhteyttäviä bakteereita ja hiivaa. 

Hapettomasta fermentointiastiasta päästetään bokashin tekeytymisen aikana ulos nestettä, bokashimehua. Sillä voidaan ravita esimerkiksi huonekasveja. Bokashi valmistuu muutamassa viikossa, minkä jälkeen sen voi sekoittaa maahan heti tai jättää astiaan odottamaan vaikka kevään tuloa ja puutarhapalstalle pääsyä. 

Mullan seassa hapettuva bokashi katoaa ekosysteemin ruuaksi muutamassa viikossa. Siinä on jäljellä esimerkiksi typpi, joka kompostoinnissa menetetään ammoniakkina ja typpioksidina. Koska hiilisidokset eivät fermentoinnissa hajoa eikä hiilidioksidia tai metaania synny, bokashi sitoo maaperään hiiltä kompostointia tehokkaammin. Maahan siirtyy myös energia, joka kompostoinnissa katoaa lämpönä ilmaan. 

”Bokashissa biojäte ei hajoa, kuten kompostoinnissa.”