Pysähdy pohtimaan luonnon monimuotoi­suutta

Kestävään kehitykseen liittyy olennaisesti ajatus planeettamme rajoista – maapallo ei ole loputon varasto materiaaleja ja raaka-aineita. Luonto on meille elintärkeä. Sen ekosysteemipalvelut tuottavat elämän perusedellytykset: ruoan ja ravinnon, veden ja hapen, tarjoavat suojaa ja elinympäristön sekä edistää hyvinvointia. Ilman tervettä ympäristöä ei ole luonnonvaroja, liiketoimintaa tai hyvinvointia. Yli puolet maailman bruttokansantuotteesta riippuu monimuotoisesta luonnosta. Luonnon monimuotoisuus parantaa lisäksi kykyämme sopeutua ilmastonmuutokseen ja lämpenemisen aiheuttamiin sääilmiöihin.

Maaliskuussa (26.3.) vietetään maailmanlaajuista ilmasto- ja ympäristötapahtumaa, Earth Houria. Tapahtumalla osoitetaan huolta ja huomiota vakavalle ilmaston lämpenemiselle ja luonnon monimuotoisuuden köyhtymiselle. Tapahtumaan voi osallistua kotonasi sammuttamalla valot tunniksi klo 20.30 lähtien ja sytyttämällä kynttilän.

Luonto köyhtyy nyt nopeammin kuin koskaan aikaisemmin ihmisten lyhyen historian aikana. Luontokatoa edistää erityisesti maankäyttösektori, luonnonvarojen ylikulutus ja saasteet. Ihmisen toiminnasta maatalous uhkaa luonnon monimuotoisuutta vakavimmin – ruokailu ja kulutustottumuksemme ovat ajaneet luonnon ahtaalle. Miten yksittäinen kuluttaja voisi ehkäistä luontokatoa?

Näin ehkäiset luontokatoa pienillä arjen teoilla

Ruokavaliomuutoksilla, kuten lihan ja maitotuotteiden vähentämisellä, lievennät painetta uusien viljelysmaiden raivaamiseen ja täten vaikutat biodiversiteettikadon hillintään. Entä jos söisit lihaa vain kerran viikossa?

Toinen tapa vaikuttaa luontokadon hillintään on ylikulutuksen vähentäminen. Ruokahävikki on yksi vakava oire ruuan ylikulutuksesta. Sitä on ehkäistävä. Suunnittelemalla ruokaostoksesi etukäteen, vähennät merkittävästi kotitaloutesi ruokahävikkiä, hiilijalanjälkeä ja vaikutusta luonnon monimuotoisuuden köyhtymiseen. Käytä kauppareissulla kestokassia tai biohajoavaa kauppakassia!

Kierrättäminen on kolmas yksinkertainen tapa vaikuttaa positiivisesti planeettamme tulevaisuuteen. Kierrättämällä vähennät neitseellisten raaka-aineiden hankintaa ja säästät ympäristöä. Biojätteestä valmistetaan ravinteikasta maa-ainesta sekä biokaasua vähäpäästöisemmän liikenteen polttoaineeksi. Biojätteen kierrättämisen helpottamiseksi, ota käyttöön Bioskan 100% kompostoituvat biojätepussit!

Pihalla puuhastelu ja puutarhanhoito on mukava harrastus, jolla voit lisätä luonnon monimuotoisuutta. Istuta puutarhaasi runsaasti eri lajikkeita ja suosi kukkasia ja kasveja, joista pölyttäjät pitävät! Pölyttäjäkannat ovat romahtaneet globaalisti ja ne ovat elintärkeitä ruuantuotannolle. Monimuotoisella puutarhalla autat pörriäisiä, jotka puolestaan huolehtivat, että marjapensaasi sato on runsas! Bioskan tuotteet puutarhanhoitoon ja kompostointiin löydät linkin takaa. https://bioska.fi/tuotteet/biojatesakit/