Uusia innovaatioita elintarvikepakkauksiin

Elämme aikakaudella, joka on täynnä kestävyyshaasteita. Näistä yksi näkyvimmistä on kertakäyttökulttuurin ja kulutuksen aikaansaama luonnonvarojen ylikulutus, valtaisat jätemäärät ja materiaalien kierrätyksen haasteet. Muovista on tullut suosittu elintarvikkeiden pakkausmateriaali, mutta luontoon joutuessaan muovi on haitallista ja muovin kierrättämisessä on vielä paljon parannettavaa.

Teema kokosi yhteen yrityksiä, oppilaitoksia ja korkeakouluja Lidl Suomen Pakkaustarinoita 2021 -kilpailussa. Siihen osallistui lähes 80 oivaltavaa pakkausratkaisua, jotka vähentävät muovia ja parantavat pakkausten kierrätettävyyttä. Myös me Bioskalla otimme kilpailuun osaa, sillä teemme paljon työtä sen eteen, että arjen pyörittäminen olisi kestävämpää ja kierrättäminen merkityksellistä ja helppoa.

Haasteena muovi ja kierrätys

Muovi on yksi aikamme isoista haasteista: se on viime vuosina puhuttanut ihmisiä niin hiekkarannoilla, kotikeittiöissä kuin jätekatoksissakin. Muovin käyttö on yleistynyt viimeisen 20 vuoden aikana nopeammin kuin sen kierrätysjärjestelmät.

Suomalaisten kuluttajien mielestä kaupan tärkeimmät vastuullisuusteot ovat muovin vähentäminen, ympäristöystävällisten pakkausten kehittäminen ja kierrättäminen.

Vuonna 2025 muovipakkausten kierrätysasteen tulee olla EU:ssa vähintään 50 prosenttia. Tällä hetkellä se Suomessa vain noin 35 prosenttia. Tavoitteen saavuttamiseksi tarvitaan kaikkien panosta. Tekoja tarvitaan pakkausten suunnittelijoilta ja valmistajilta, vähittäiskaupalta, kierrätysjärjestelmältä ja kuluttajilta.

Heinäkuussa 2021 astuvat voimaan ensimmäiset kertakäyttömuovi- eli niin sanotun SUP (SUP=single-use plastic) direktiivin vaatimukset.

Muoviteollisuus ry:n toimitusjohtaja Vesa Kärhä toivoo Lidlin haastattelussa, että myös uusiomuovin käyttöä voitaisiin lisätä merkittävästi.

Kestävä ja kompostoituva lehtikaalikääre 

Pakkaushaasteeseen vastataksemme kehitimme elintarvikkeisiin soveltuvan pakkauskalvon, joka on muovia ekologisempi ja helpompi kierrättää.

Bioskan Walki-pakkauskalvo on kotimainen biohajoava pakkauskalvo. Se ei sisällä lainkaan muovia tai mikromuoveja, mutta on veto- ja puhkaisulujuudeltaan täysin muovin veroinen. Walki kompostoituu sataprosenttisesti — se on siis erinomaisen helppo kierrättää, biojätteeseen tietenkin. 

Lehtikaalille kehittämämme kalvo on hengittävää materiaalia ja sopii siksi muillekin hedelmille ja vihanneksille. Kalvon tekniset ominaisuudet pidentävät tuotteen säilyvyyttä jopa 3–5 päivää. Kalvolla voidaan vähentää myös ruokahävikin määrää. Siksi se on erinomainen vaihtoehto.

Suunnittelemamme Walki-pakkauskalvo eteni kilpailun finaaliin asti yhdessä 14 muun mahtavan ja innovatiivisen pakkausratkaisun kanssa.  

Elintarviketeollisuuden tarpeet

Elintarviketeollisuudella on kolme selkeää tarvetta pakkausten uudistamiseen. Ne ovat:

1. Eroon ylimääräisestä muovista

Koska muovi on edullista, sitä käytetään myös tarpeettomasti. Maitotölkeistä on muun muassa viime aikoina poistettu muovikorkkeja.

2. 100-prosenttisesti kierrätettävä

Tuotteet tulee pakata kierrätettäviin materiaaleihin ja jos käytetään muovia, sen tulee olla helpommin kierrätettävää kirkasta muovia.

3. Hyllykestävyyden pidentäminen

Elintarviketeollisuuden haasteena on sekä ruokahävikki että pakkaukset. Hyllykestävyydellä tarkoitetaan sitä, että tuote säilyy myyntikuntoisena mahdollisimman pitkään.

Useita vaihtoehtoja

Jokainen innovaatio, jolla jätteen määrää saadaan vähennettyä ja sen kierrättämistä helpotettua, on harppaus eteenpäin aikakautemme kestävyyshaasteiden ratkaisemiseksi ja meidän kaikkien eduksi.

Yleisön suosikki oli Metropolia Ammattikorkeakoulun kehittämä mehiläisvahapinnoitteinen kartonkirasia. Se sopii esimerkiksi jauhelihalle, kalalle, kanalle tai kasviproteiinille. Ilmatiiviys saavutetaan sulattamalla kannessa oleva mehiläisvaha kiinni pakkauksessa olevaan mehiläisvahaan.

Kilpailun palkinto jaettiin viiden ratkaisun kesken, jotka kaikki ovat oivallisia:

  • Kalapakkausten muovia vähennetään ja siitä tehdään täysin kierrätettävää kolmessa eri pakkaustyypissä: kovakalvorasioissa, tuorekalarasioissa ja vakuumipakkauksissa.
  • Woodly-puumuovi on hiilineutraali materiaali, jonka avulla voidaan vähentää fossiilisten raaka-aineiden käyttöä.
  • Täysin kierrätettävästä monomuovista valmistettujen flowpack-pakkausten avulla muovin määrää voidaan vähentää 70 prosenttia.
  • Philadelphia-tuorejuuston pakkausten materiaali vaihdetaan kierrätysmuoviin vuoden 2022 lopussa, mikä vähentää muovin tarvetta ja pienentää hiilidioksidipäästöjä.
  • Digitaalinen panttisysteemi mahdollistaa pakkausten uudelleenkäytön. Sen avulla voi korvata kertakäyttöisiä hyllytuotepakkauksia uudelleenkäytettävillä pakkauksilla. Uudelleen käytettävät pakkaukset voivat pienentää pakkausten ympäristövaikutuksista jopa 70–90 prosenttia.

Uskomme, että yhdessä kehittämällä ja innovoimalla löydämme ratkaisut myös elintarviketeollisuuden kestävyyshaasteisiin. Tärkeintä on, että kaikki ovat mukana ja ideoita syntyy!