Ruokahävikki­ravintolat

Suomen ensimmäinen ruokahävikkiravintola Loop avattiin Helsingissä vuonna 2016. Helmikuussa 2018 avattu ravintola Nolla ei kierrätä vain ruoka-aineita, vaan myös kaikkia muita materiaaleja ja energiaa.

Yhä useammat lounaspaikat myyvät hävikkiruokaa mukaan. Niitä auttaa ResQ-sovellus, josta käyttäjä löytää, varaa ja maksaa toivomansa annoksen ennen sen noutamista. Kaupan alan ruokahävikkiä torjuu verkkokauppa Fiksuruoka.fi, joka myy elintarvikkeiden poistoeriä.

Paitsi kaupalliset toimijat, asialla ovat myös Helsingin Pakilan seurakunnan kaltaiset edelläkävijät ”Kippo ja Kulho” -ravintoloineen. Syytä onkin kaikilla toimia, sillä maailmassa roskiin päätyy tällä hetkellä niin paljon ruokaa, että sillä ruokkisi kaksi miljardia ihmistä.

Kotitalouksissa ruokaa päätyy roskiin noin puolet enemmän kuin ravintoloissa tai kaupoissa. Se tarkoittaa sitä, että biojätteen arvon nostamisessa meillä kuluttajina on valtaa. Kaikkein arvokkainta on käyttää ruoka ruuaksi.

”Ruokahävikillä ruokkisi kaksi miljardia ihmistä”