Suomen ensimmäinen ruokahävikkiravintola Loop avattiin Helsingissä vuonna 2016. Helmikuussa 2018 avattu ravintola Nolla ei kierrätä vain ruoka-aineita, vaan myös kaikkia muita materiaaleja ja energiaa.
Yhä useammat lounaspaikat myyvät hävikkiruokaa mukaan. Niitä auttaa ResQ-sovellus, josta käyttäjä löytää, varaa ja maksaa toivomansa annoksen ennen sen noutamista. Kaupan alan ruokahävikkiä torjuu verkkokauppa Fiksuruoka.fi, joka myy elintarvikkeiden poistoeriä.
Paitsi kaupalliset toimijat, asialla ovat myös Helsingin Pakilan seurakunnan kaltaiset edelläkävijät ”Kippo ja Kulho” -ravintoloineen. Syytä onkin kaikilla toimia, sillä maailmassa roskiin päätyy tällä hetkellä niin paljon ruokaa, että sillä ruokkisi kaksi miljardia ihmistä.
Kotitalouksissa ruokaa päätyy roskiin noin puolet enemmän kuin ravintoloissa tai kaupoissa. Se tarkoittaa sitä, että biojätteen arvon nostamisessa meillä kuluttajina on valtaa. Kaikkein arvokkainta on käyttää ruoka ruuaksi.
”Ruokahävikillä ruokkisi kaksi miljardia ihmistä”
Lue lisää Bioskan artikkeleita
Jätteen jalostus on kasvuala
Ruokaa tuotetaan enemmän kuin sitä kulutetaan. Tulevien vuosien aikana ruuantuotannossa syntyvän jätteen määrän ennustetaan valitettavasti vain kasvavan. Tähän vaikuttavat muun muassa ruokavalion muuttuminen kasvispainotteisemmaksi sekä prosessoidun ruuan ja mukaan otettavien annosten määrän lisääntyminen.
Lue lisääViiden tähden ruuantähteet
Biojätteen arvo raaka-aineena on nousussa. Suomeenkin on jo perustettu ruokahävikkiravintoloita. Ruokahävikin myymiseen ennen sen pilaantumista on kehitetty sovelluksia ja ainakin yksi verkkokauppa. Biojätettä myös käsitellään ja jalostetaankin yhä luovemmin ja hienostuneemmin myös kodeissa.
Lue lisää