Biojätteen arvo syntyy sen käsittelyssä. Kaksi kolmasosaa keittiöissä syntyvästä biojätteestä päätyy Suomessakin edelleen polttoon. Bioska on olemassa tehdäkseen biojätteen käsittelystä niin helppoa ja miellyttävää, että se saadaan kokonaan talteen.
Näin käytät Bioskaa
Bioska ulos joka kolmas päivä
Maalaa vaikka peukalon ja nimettömän kynnet vihreäksi, jotta muistat viedä biojätteet keräykseen maanantaisin ja torstaisin. Bioskan ensimmäinen tehtävä on kestää, mutta toinen tehtävä, kompostoituminen, alkaa jo keittiön jäteastiassa.
Kahvinpurut jäähtymään
Jos tyhjennät kahvinpurut Bioskaan kun ne ovat vielä kuumia, Bioska sulaa ja siihen tulee reikä. Pidät pussi ehjänä jäähdyttämällä kahvinpurut ja teepussit ennen jäteastiaan laittamista. Samalla huolehdit siitä, ettei nestettä valu turhaan pussin pohjalle.
Terävät kasvinosat keskelle
Ruusuissa on piikkejä. Ne tekevät reikiä. Siksi terävät kasvinosat, kuten kuihtuneiden kukkien kovat varret, kannattaa leikata vähän pussin leveyttä lyhemmiksi ja asettaa keskelle biojätemassaa.
Elämää lautasen jälkeen
Kymmenessä vuodessa kaatopaikat hävisivät Suomesta. Niiden tilalle tulivat jätteenpolttolaitokset. Kompostointilaitoksissa taas tuotetaan biokaasua ja kompostimultaa.
Näin ruuantähteet lämmittävät koteja ja liikuttavat autoja. Niillä ravitaan peltoja ja rakennetaan puistoja. Kun lajittelet biojätteesi Bioskaan, se päätyy parhaaseen mahdolliseen käyttöön.
Katso, missä biojätteesi jalostuu
Siirry Suomen Kiertovoima ry:n (KIVOn) ylläpitämään palveluun tarkistamaan lähimmät kierrätyspisteesi.
Viiden tähden ruuantähteet
Biojätteen arvo raaka-aineena on nousussa. Suomeenkin on jo perustettu ruokahävikkiravintoloita. Ruokahävikin myymiseen ennen sen pilaantumista on kehitetty sovelluksia ja ainakin yksi verkkokauppa. Biojätettä myös käsitellään ja jalostetaankin yhä luovemmin ja hienostuneemmin myös kodeissa.
Miten Bioska kehittää innovatiivisia ja vastuullisia tuotteita?
Pyrimme kaikessa tekemisessämme vastuullisuuteen, innovatiivisuuteen ja rohkeuteen. Kestävä kehitys ohjaa kaikkea toimintaamme. Innovaatio ja kehitystyö ovatkin olleet Bioskan tekemisen ytimessä jo sen perustamisesta lähtien eli jo 25 vuoden ajan. Todennäköisesti juuri siksi Bioskasta on tullut ainoa kestävä ja kompostoituva vaihtoehto helposti kostuvien paperipussien rinnalle.
Ruokahävikkiravintolat
Suomen ensimmäinen ruokahävikkiravintola Loop avattiin Helsingissä vuonna 2016. Helmikuussa 2018 avattu ravintola Nolla ei kierrätä vain ruoka-aineita, vaan myös kaikkia muita materiaaleja ja energiaa.
Ruokahävikkireseptit
Reseptejä ruokahävikin vähentämiseen löytyy verkosta runsaasti.
Kaurapuuron voi kätkeä sämpylätaikinaan, keitetyt perunat munakkaaseen, lihan ja kalan risottoihin. Keitetyn riisin voi seuraavana päivänä paistaa ja pastasta voi tehdä salaatin.
Bokashi
Jos kompostointi kiinnostaa, mutta siihen ei esimerkiksi kerrostaloasujana ole mahdollisuutta, multaa voi kotona tehtailla bokashin avulla.
Pysähdy pohtimaan luonnon monimuotoisuutta
Kestävään kehitykseen liittyy olennaisesti ajatus planeettamme rajoista – maapallo ei ole loputon varasto materiaaleja ja raaka-aineita. Luonto on meille elintärkeä. Sen ekosysteemipalvelut tuottavat elämän perusedellytykset: ruoan ja ravinnon, veden ja hapen, tarjoavat suojaa ja elinympäristön sekä edistää hyvinvointia.
Taittele biojätepussi
Hätä kädessä ja Bioskat loppu? Tässä ohje kompostipussin taittelemiseen sanomalehtipaperista.
Vaihe 1
Levitä kaksi sanomalehden aukamaa päällekkäin ja taita leveyssuunnassa noin 10 cm taite.
Vaihe 2
Käännä lehti nurin. Taita kolmeen osaan niin, että taitteet menevät päällekkäin.
Vaihe 3
Sujauta päällimmäinen taite alemman taitteen sisään.
Vaihe 4
Pyöräytä alalaita ylälaidaksi.
Vaihe 5
Taita lehti puolivälistä. Työnnä taite ylälaidan vahviketaitoksen alle.
Vaihe 6
Avaa pussin ylälaita ja täytä biojätteellä!